Forebyg karies og parodontitis med hjælp fra tandlægen

10 January 2023
admin

Der findes en række forskellige tandsygdomme, der kan forårsage smerte og ubehag i munden, lige fra huller til tandkødssygdomme. Det er vigtigt at forstå de forskellige typer af tandsygdomme, hvordan de påvirker din mundhygiejne, og hvilke behandlingsmuligheder der findes for hver enkelt af dem.

I denne artikel vil vi diskutere almindelige tandsygdomme som karies (huller), tandkødsbetændelse, parodontitis og meget mere. Endelig vil vi diskutere, hvorfor det er så vigtigt at besøge tandlægen regelmæssigt til kontrol og rensning. Ved at forstå disse emner bedre kan du tage kontrol over din mundhygiejne og sørge for, at dine tænder forbliver sunde i mange år fremover!

Karies – de frygtede huller i tænderne

Karies er et af de mest almindelige tandproblemer hos både voksne og børn. De skyldes bakterier, der lever i munden og lever af sukkerstoffer i mad og drikkevarer.

tandlæge

Når disse bakterier nedbryder sukkerstofferne, producerer de syrer, som kan angribe og erodere tandemaljen. Dette fører til små huller i tandens overflade. Med tiden kan disse huller sprede sig over hele tandens overflade, trænge dybere ind i emaljen og endda nå tandroden.

Tandkødsbetændelse eller gingivitis – et forstadie til parodontitis

De mest almindelige symptomer på gingivitis, også kaldet tandkødsbetændelse, er rødme og hævelse af tandkødet samt ømhed ved tandbørstning og tandtråd. Desuden kan der være ændringer i tandkødets farve fra lyserødt til knaldrødt, dårlig ånde, tilbagevendende tandkød, ømhed ved spisning, blødning ved tandbørstning, sår i munden og øget følsomhed over for varme eller kolde temperaturer i munden.

Det er vigtigt at behandle karies og tandkødsbetændelse for at holde dine tænder og dit tandkød sundt. Regelmæssige tandlægeundersøgelser er vigtige for tidlig opsporing og behandling, før det udvikler sig til noget mere alvorligt som parodontose.

Din tandlæge vil typisk anbefale bedre mundhygiejnevaner som f.eks. at børste tænderne to gange om dagen med fluoridtandpasta og bruge tandtråd dagligt for at fjerne plakophobninger. Derudover kan din tandlæge ordinere antibakteriel mundskyl eller antibiotika, hvis det er nødvendigt. Læs mere på https://ebdent.dk/.

More articles