Godt udsyn igennem forruden er et lovkrav

13 december 2019
Frederik Mikkelsen
Godt udsyn igennem forruden er et lovkrav

Nu hvor vinteren er over os, bliver det aktuel med en lille påmindelse: Sørg altid for at du har et godt og uforstyrret udsyn igennem bilens forrude. Det er også en fordel hvis bilens bagrude er fri for frost og snavs. Med bagruden er det ikke et lovkrav. Men det øger helt klart sikkerheden hvis du også kan se igennem bagruden.

MotorOgTeknik.dk kan du finde mange gode oplysninger vedr. bilers teknik og sikkerhed.

Når du har travlt med at komme af sted om morgen, er det fristende at køre af sted så snart du har en lille sprække på ruden som du kan se igennem. At skrabe is tager tid, og det er heller ikke den sjoveste aktivitet når du er under tidspres.

Men det kan blive både en dyr og farlig fornøjelse, at spare de to minutter væk. Læs her mere om de mulige konsekvenser.

Forruden skal være mest mulig gennemsigtig

Det er kun sundt fornuft, at have en klar og gennemsigtig forrude. Alt du varetager under kørslen bliver ellers filtreret. Mange unge bilejere vælger at tone bilens ruder med folier, fordi det ser sejt ud. Men det kan være direkte ulovligt, at gøre det på forruden. Og set fra kørselssikkerheden er det usmart.

En solblænde i overkanten af forruden kan være en fordel. Mange biler har det i forvejen. Men du skal ikke formørke synsfeltet. Især om vinteren, når det er halvmørkt og gråt, kan det have katastrofale følger. Et formindsket syn vil koste dig sekundbrøkdele i reaktionstid. Og i en krisesituation kan en sekundbrøkdel betyde forskellen mellem liv og død.

Farlige genveje

Der er to fornuftige måder, hvordan du kan gøre forruden isfri. Enten venter du indtil isen smelter når ruden bliver varmet op indefra. Ellers er der knofedtmetoden, med at skrabe isen væk. Noget som ikke kan anbefales er, at hælde varmt vand over forruden. Det er effektivt. Men det kan koste dig en ny forrude.

At hælde varmt vand på koldt glas kan give så kraftige spændinger at glasset kan revne.

Flere Nyheder