Kan du selv skrive et skøde?

20 April 2020
Camilla Skøtt

editorial

Skødet er den afsluttende del af en bolighandel, og det digitale dokument er netop det, der stadfæster handlen. Når skødet er tinglyst, tilhører ejendommen officielt køber. Men hvordan er det nu med skødet – kan du selv skrive det?

At købe en bolig er ikke det rene barnemad. Det er en lang række af ting, du skal tage stilling til og begreber, du skal kende for at sikre dig den bedst mulige handel. Forhåbentlig har du allieret dig med en boligadvokat, så du ikke overser graverende detaljer, der kan medføre uforudsete udgifter, eller som kan sætte en stopper for dine planer med ejendommen.

Uanset hvordan din vej fra fundet af drømmeboligen til den endelige handel er foregået, skal du i sidste ende have udarbejdet et skøde, så det kan blive tinglyst – spørgsmålet er, om du kan skrive skødet selv.

Få professionel hjælp

Det korte af det lange er, at du godt kan skrive et skøde selv, men det er ikke noget, eksperterne anbefaler. Det skyldes, at det for det første ikke koster synderligt mange penge at få en professionel til at håndtere sagen – i hvert fald ikke sammenlignet med den sum du alligevel bruger på at købe en bolig – og for det andet er det vigtigt, at skødet udarbejdes korrekt rent juridisk.

Hvis du søger på “boligadvokat skøde,” vil du hurtigt opdage, at det er både let og nemt at finde en partner, der kan hjælpe dig med opgaven. Alternativt har du måske allerede haft kontakt med en boligadvokat under forhandlingerne omkring ejendommen, og denne vil også kunne udarbejdet skødet. Typisk er det endda en del af køberrådgivningspakkerne. 

Medregn tinglysningsafgiften

Når du lægger budget for dig boligkøb, skal du huske, at det hurtigt koster flere tusinde kroner at udarbejde et skøde. Ikke for advokatens arbejde, men fordi du skal betale tinglysningsafgift til staten. I 2020 ligger afgiften på 1.750 kr. + 0,6% af købesummen.

 

More articles

14. March 2024

Parkeringsselskab